Led och chip

De flesta  Led arbetsbelysning tillverkas i Asien idag. Lamporna tillverkas sällan hos leverantörerna utan monteras snarare ihop av olika delar som beställs från deras respektive underleverantörer. Led chip från de amerikanska jättarna Cree och Bridgelux importeras inte från USA, utan chippen är endast USA-designade i likhet med Apples produkter så produceras även dessa i Asien. Det finns endast ca 20 licenserade chip tillverkare i Asien som har licens att tillverka och distribuera dessa chip. Det har uppkommit allt fler chip tillverkare i Kina på sistone som påstår sig tillverka Cree dioder, och siffran uppgår till flera hundratals. Det är därmed rätt självklart att 9/10 chip tillverkare tillverkar billiga kopior som dom sedan säljer som ”original” chip till fabriker runt om på kontinenten.

Flera mindre företag har dålig insyn i denna procedur och speciellt i Kina är det inte samma hårda regler som gäller som i Sverige.
Märkeslampor som Oledone, Tyri m.m kostar därför mer att utveckla då dom innehåller originaldelar och det finns en gräns för hur stora prissänkningar som kan göras av varje svensk återförsäljare. Om en produkt är alltför billig så kan detta var en indikation på att lampan snarare är utrustad med billiga skräp dioder snarare än original delar.
Detta är oerhört viktigt då det kan skilja flera hundra lumen i ljusstyrka och en avsevärd skillnad i livslängd. Det finns en anledning till att många led lampor fallerar efter 12 månader när dom egentligen ska lysa i flera år.


Comments are closed.