aug 31 2017

Bygga hus själv

Kan man bygga ett hus själv, även om man inte är snickare eller har erfarenhet av byggbranschen? Priserna på nyckelfärdiga hus från hustillverkare kan ju ibland verka rätt nära det som det skulle kosta att själv bygga huset. Man kan inte generalisera då det handlar om att bygga ett hus från grunden. Det finns så mycket som kommer att påverka vad det hela till sist kostar, och har man ingen erfarenhet av bygge och entreprenad så kan man lätt hamna i ett läge där kostnaderna sticker iväg från den ursprungliga planen.

Det man kan göra om man vill bygga ett hus själv är att anlita en byggherre som kommer att planera och koordinera hela processen. Byggherren kan kontakta hustillverkare som erbjuder halventreprenad och få fram en plan som blir billigare och samtidigt unik. Ju mer tid man ger till själva planeringen, desto bättre. Då man bygger hus så hoppar man inte modigt i vattnet med hopp om att det kommer att vara tillräckligt varmt för att bada.

Den som inte själv kan mycket om husbygge ska även se till att finna en byggledare som man kan lita på. Här är det rekommendationer som gäller, och om vänner och bekanta inte känner till någon så kan man få mycket information via byggforum online. I dessa forum så snackar folk som bygger eller har byggt ett eget hus om hur det gick och vad som kunde ha gjorts bättre. Det här är information som den som ska bygga hus själv kan dra stor nytta av, och det kostar ingenting att själv lägga in en fråga om hur man bäst går tillväga för att spara pengar och tid på sitt husbygge.


feb 16 2017

Bord

Bord finns i lite olika skepnader och med skilda funktioner. Ett bord för en konferens förväntas ha vissa egenskaper som passar för det. Som exempelvis rätt form, runt, fyrkantigt, med ben som inte stör när man sitter vid det. Gärna dessutom vikbart så det är lätt att flytta undan eller för del delen ta fram beroende på hur konferensen skall se ut. Sedan har vi de andra borden men det tar vi vid ett annat tillfälle.