jul 25 2021

Dev

Fler och fler utvecklare inom mjukvara övergår till en arbetsmetod kallad DevOps som består av delarna development och operations, det vill säga utveckling och drift. Det går i huvudsak ut på att effektivisera processen och förkorta utvecklingsperioden medan konstant uppdatering samt lansering av produkter eller tjänster sker kontinuerligt. Grundläggande inom processen är att personal från olika avdelningar samarbetar nära genom hela utvecklingen för att få in olika perspektiv och lösa eventuella frågeställningar och problem så tidigt som möjligt. Att få en så effektiv organisation som möjligt ökar möjligheten att leverera snabbare samt ökar kapaciteten att konkurrera.

En av de stora fördelarna som framhävs är att just kundleveranserna blir snabbare med en flexiblare anpassning till en marknad som förändras snabbare än någonsin. Arbetsprocessen går fortare med kontinuerlig uppdatering och åtgärder mot buggar tidigt i processen hand i hand med utvecklingen och leder till att mer funktionalitet kan implementeras snabbare.

Effektiviteten genom hela processen beror mycket på det nära samarbetet mellan drift och utvecklingspersonalen, med synergieffekter då de kan fördela ansvaret genom hela arbetet. Mycket är automatiserat och reglerat för att inte kompromissa med säkerheten, och för att allt ska gå så smidigt och snabbt som möjligt. Stora komplexa system kan hanteras riskfritt för ett pålitligt resultat.


nov 18 2010

IT

Inom IT-världen finns det många begrepp som ständigt får mer och mer betydelse. För en vanlig människa som inte arbetar med eller är direkt intresserad av IT kan det vara mycket svårt att hålla isär alla begrepp och veta dess innebörd. Webbhotell, serverhotell, virtualisering, IT-drift, hosting och VPS är bara några av dessa begrepp och ord som är rena grekiskan för de flesta.

För ett företag eller en organisation är det dock mycket viktigt att i alla fall känna till dessa ord och försöka förstå deras innebörd. Att synas på nätet är i dagsläget mycket viktigt och rent av avgörande för organisationens eller företagets framtid. Att då hyra plats på ett webbhotell kan vara en bra början. På webbhotellet får ni då en plats på en server och kan därifrån bygga er webbsajt med er egen domän. Om ni redan har en server, men saknar kunskap och resurser för att drifta den själv är det bara att hyra plats på ett serverhotell. Ett annat hett alternativ för er som vill få mer kontroll över en dator eller en servers teknik är virtualisering. Med hjälp av virtualisering får ni enkelt mer kontroll och kan anpassa tekniken samt applikationer efter era egna behov.