aug 28 2017

Val

Om du är på jakt efter en klocka, så ska du vara medveten om att det finns mängder av olika klockor att välja mellan. Klockutbudet idag kan grovt delas upp i fem olika typer. Dessa är dykare, som är lite biffigare, racingur som oftast kommer med kronografer, flygare som många gånger har en stor och tydlig urtavla, militärklockor samt kostymklockor.
Självklart finns det klockor som har flera funktioner och kan så att säga vara med i flera typer. En kronograf utrustad med rätt armband, funkar så klart till kostymen, så väl som ett dykarur. Det du ska fundera på är vad du vill ha för egenskaper på din klocka. Är det viktigt att utöver tid, även ha så att den visar datum eller är det så att du vill kunna bada med den? Så fort du bestämt dig för detta så är det enklare att avgränsa sökandet efter rätt sorts klocka.


sep 24 2014

Led och chip

De flesta  Led arbetsbelysning tillverkas i Asien idag. Lamporna tillverkas sällan hos leverantörerna utan monteras snarare ihop av olika delar som beställs från deras respektive underleverantörer. Led chip från de amerikanska jättarna Cree och Bridgelux importeras inte från USA, utan chippen är endast USA-designade i likhet med Apples produkter så produceras även dessa i Asien. Det finns endast ca 20 licenserade chip tillverkare i Asien som har licens att tillverka och distribuera dessa chip. Det har uppkommit allt fler chip tillverkare i Kina på sistone som påstår sig tillverka Cree dioder, och siffran uppgår till flera hundratals. Det är därmed rätt självklart att 9/10 chip tillverkare tillverkar billiga kopior som dom sedan säljer som ”original” chip till fabriker runt om på kontinenten.

Flera mindre företag har dålig insyn i denna procedur och speciellt i Kina är det inte samma hårda regler som gäller som i Sverige.
Märkeslampor som Oledone, Tyri m.m kostar därför mer att utveckla då dom innehåller originaldelar och det finns en gräns för hur stora prissänkningar som kan göras av varje svensk återförsäljare. Om en produkt är alltför billig så kan detta var en indikation på att lampan snarare är utrustad med billiga skräp dioder snarare än original delar.
Detta är oerhört viktigt då det kan skilja flera hundra lumen i ljusstyrka och en avsevärd skillnad i livslängd. Det finns en anledning till att många led lampor fallerar efter 12 månader när dom egentligen ska lysa i flera år.