dec 10 2013

Armband

När det kommer till de armbandsur som görs i andra material än metall så är det framför allt läder som är de populäraste av varianter. Man brukar betrakta dessa klockor som de något finare av varianterna, och man rekommenderar att man ska matcha dem med exempelvis kostym eller skjorta. Klockorna som har armband i olika metallänkar är mer till vardagligt användande. Dessutom är trenden oftast så att det är klockorna med metallarmband som ha de extra klockorna, som kronografen, i sin urtavla.

De klockor som exempelvis Michael Kors har armband i läder är som sagt åt det mer stiliga hållet, och därför har man oftast utformat dem väldigt stilrena och avskalande, med endast en analog klocka. Givetvis är det så att du inte nödvändigtvis behöver köpa en klocka med ett armband i läder, det går givetvis lika bra med någon syntetisk variant, men anledningen till att man väljer att använda det materialet är att det är ett mycket slitstarkt material som tål mycket och som dessutom ser bra ut över en lång tid.

Själva låsfunktionen av armbandet på klockor av läder är en kopia av sättet man spänner på sig bälten, nämligen genom att i lämpligt hål sätta fast haken så att armbandet får en storlek som passar handleden. Lädret som används finns också i olika färger och former, så när det kommer till valmöjligheterna så är de många. Klockor som har läderarmband kommer i många olika prisklasser, helt beroende på vilket märke det är eller vilket material de finns i, det finns alltså stora möjligheter att hitta en klocka som passar just dig till ett rimligt pris.


apr 4 2011

Tid

Vad tänker du på när du hör ordet klockor? Hur använder du klockor? De flesta av oss har klockor i mobilen och datorn och tänker troligtvis inte på det där fina smycket på handleden. Armbandsklocka brukar den kallas och var fram tills för ett par år sedan ett allehanda verktyg i det dagliga livet. Idag använder vi inte klockor på armen i samma utsträckning och av samma syfte. Trots att mobiltelefonernas och datorernas integrerade klockor tar över mer och mer finns det idag en mängd dyrbara och exklusiva klockor som går åt som smör i solsken. Guess är ett exempel på ett märke för klockor som under senare år kommit att bli en riktig uppstickare.

En klocka är så mycket mer än ett verktyg för att mäta tiden. Idag använder vi klockor främst för att de är snygga att ha på armen. Likaså väggklockor används i större uträckning som en fin väggbonad. Den digitala världen tar över mer och mer och vill vi få reda på tiden tar vi hellre upp mobiltelefonen än att titta på armen. Håller armbandsuret på att rinna ur tiden? Nej, tvärtom. Däremot vinner den mark inom andra genrer och det är idag viktigare att en klocka kan visa tiden, vara ett tidtagarur, kompass, höjdmätare och mycket mer.